Posted by: syamsalleh | February 8, 2009

An Introduction to Johor Culture

Aku terima sebuah e-mail yang mengenangkan desaku yang diingati selalu. Ia mengisahkan perihal orang-orang Johor:-

 1. They end 9 out of 10 sentences with Ekkk… Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark).

Contoh :-

Ni awak punyer ekk?

Nama awak saper ekk ? 

2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB. Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it means Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar bandar Johor Bahru seperti di Masai umpamanya.

Contoh :

 Bila nak turun Johor ? So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana – if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru.

3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”.

Contoh :

Saya kena pakai seluor besor untuk main bola kat Bandor Muor besok. (Saya kena pakai seluar besar nak main bola di Bandar Muar besok).

Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain -lain .

4. They are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, saya belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu, but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them (yang saya jumpa dan kenallah) are either loyar buruk or bigor **. Baik di kampung mahu di Bandar. The sense of humour is unique that I find kadang-kadang orang luar (non-Johorean) agak takut with the brashness of budak-budak Johor.

5. Diorang ada ENDUT **. Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut.

Contoh ayat : Haa…kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.

6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Candy, Bebotok…. Dah lama saya tak tengok atau makan gula tarik, sagun or candy.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: